La Vall d'Àger (octubre)

Mentre Lleida ciutat estava amb boira, en la Vall d'Àger gaudíem d'un cel esplèndid, damunt els cingles mentre que baix la vall, el típic mar de núvols se'ns mostrava amb tota la seva bellesa.

 

L'Observatori Astronòmic donant homenatge a Joan Oró, ens obrí les seves cúpules al nostre interès.

 

Un muntatge audiovisual en 3D fou un bon aperitiu a les nostres ganes de coneixements astronòmics del cel en el nostre hemisferi nord. Localització d'estrelles, constel·lacions i planetes fou exposat al nostre saber.

 

Observar el sol en directe, projectat en pantalla, ens permeté veure taques solars i flamerades que es produïen en aquest moment.

 


 Després d'un bon dinar, férem un recorregut per la vila d'Àger que culminà amb la visita de la Col·legiata romànica de Sant Pere.

 

Ens endinsarem en la vila pel Portal de Pedrós que forma part de l'antiga muralla. Carrers estrets i costeruts típics de la baixa Edat Mitjana se'ns obrien davant nostre. Recorregut interessant.

 

En el recorregut trobem una placa sobre el mur d'una casa que recorda que aquesta era la casa pairal de Gaspar de Portolà, que al segle XVIII colonitzà Califòrnia i en fou el seu primer Governador.

 

 

 


 La Col·legiata de Sant Pere és un conjunt format pel castell emmurallat i les dependències del Monestir.

 

Al segle XI, el militar Arnau Mir de Tost  i la seva esposa Arsenda, la primera vegada junt amb el compte d'Urgell Ermengol II i una segona vegada i definitiva, ells dos sols, van conquerir aquest territori en mans dels serraïns fins establir-s'hi definitivament en 1047.

 

Una de les característiques úniques en el seu gènere en el claustre, és la presència d'uns contraforts arcats que aguanten la seva estructura. Ho podem apreciar en les fotos.

 

La cripta és una reconstrucció fidel a documents que descriuen amb detall com era l'original

 

 Sortida al Delta de l'Ebre (juny)

 Els vint-i-tres components de la sortida, arribem al Mirador de la Torreta de Sant Carles de la Ràpita des d'on podem observar la població, el port amb llur flota pesquera, la badia dels Alfacs, la punta del Trabucador i les muscleres, tan  les de dins la badia com les de fora del port. Tot això seran els objectius de les visites en aquest viatge.

 

Aquí esperem el guia que ens acompanyarà durant la jornada, un xicot de família de pescadors.

 

El dia no prou clar ens impedeix una millor visió de l'entorn


En golondrina per la badia

 Arribats a la badia dels Alfacs, embarquem en una golondrina que ens durà a una musclera de les moltes que n'hi ha, on ens expliquen detalladament els processos de cultiu de musclos i ostres i també finalment ens conviden a una copa de cava.

 

Ara sabem que només podem assaborir musclos del Delta, durant els mesos que no porten "r"


Dinar i visita al Trabucador

 El Poble Nou ens oferí un dels seus restaurants, ca Paquita, perquè gaudíssim de les seves especialitats abans de sortir a visitar el Trabucador.

 

Un breu trajecte amb el bus i ja hi som.

 

Des d'aquest lloc tan pla veiem una àmplia vista de la badia. El nostre guia ens explicà la varietat de les formes de pescar d'aquest lloc.

 

Gràcies a la presència d'uns espais resguardats del sol, poguérem aguantar la calor mentre rebíem les interessants explicacions