Any 2015


· Tarragona, la Catedral (maig, jornades artístiques)

La Catedral Basílica de Santa Maria va iniciar la seva construcció al segle XII dins l'estil romànic i es va concloure al segle XIV a l'estil gòtic. Fou consagrada a l'any 1331.


Ocupa la part alta de Tarragona, al mateix lloc on hi havia el temple pagà d'August, posteriorment una catedral visigòtica i també una mesquita musulmana.


El seu claustre aprofita alguns murs del tèmenos romà que envoltava el temple


·Sortida a Osca i dinar (juny)

En la ciutat d'Osca varem visitar el Monestir romànic del segle XII, San Pedro el Viejo, on gaudirem dels seus retaules i claustre.

 

A continuació anàrem a la Catedral de Santa Maria, edifici d'estil gòtic que inicià la seva construcció als finals del segle XIII i es donà per acabat als inicis del segle XVI.

 

No podria faltar la visita a l'Ajuntament, edifici del segle XVI, on guarden el gran quadre a l'oli de José Casado del Alizal, pintat en 1880 i que representa la Campana de Huesca, llegenda que fa referència a la decapitació de 15 nobles que s'oposaren a la voluntat i autoritat del rei d'Aragó Ramiro II, el monjo.

 

En el soterrani de l'edifici ens mostren el possible lloc dels fets.


·Visita al Castell de Loarre (juny)

Després de veure un audio-visual on se'ns explica la Història i reformes del castell ens dirigim en visita guiada cap a ell.


El Castell de Loarre és de construcció romànica, en lloc elevat (la Serra de Loarre) i que domina la plana de la Foia. Construït al segle XI per ordre del rei Sancho III de Pamplona per fer front als castells musulmans de Bolea i Ayerbe. Durant el regnat de Sancho I d'Aragó i Pamplona, s'hi fundà un monestir dintre el castell.


S'hi rodà la pel·lícula El Regne dels Cels (2005) de Ridley Scott


És una de les fortaleses romàniques més ben conservades d'Europa.


· Sortida cultural Món. Sant Benet de Bages. (octubre).

L'abadia benedictina de Sant Benet fou fundada cap el 960, a iniciativa dels esposos Sal·la i Ricarda. El primer abat fou  Abbó  des del 967.

L'església es consagrà el 972 amb la intervenció dels bisbes de Vic, Urgell i Barcelona.


L'any 1348 la comunitat va desaparèixer per la Pesta Negra i en 1593 fou unit, per butlla Papal, al monestir de Santa Maria de Montserrat.


En 1835 fou subhastat durant la Desamortització de Mendizábal i en 1909 fou adquirit per la família del pintor Ramon Casas que li donà un toc modernista.

A partir de l'any 2000 la propietat passà a mans de la Caixa de Manresa.


Comentarios: 0