Adéu a una Secció Col·legial

No sé pas si us n'heu adonat, però en la web del COMLL ha desaparegut una Secció Col·legial, un grup de companys han deixat de tenir el seu referent institucional. La darrera notícia que tinguérem fou la convocatòria d'una Assemblea Extraordinària pel dia 11 de desembre amb l'únic ordre del dia que era el canvi de denominació de la Secció ja desapareguda.

 

Es tracta de la secció de metges acupuntors, naturistes, homeòpates i altres teràpies complementàries. Segurament perquè el COMLL necessitava normalitzar de forma institucional aquestes activitats davant l'empenta negativa acadèmica que deixava de donar suport a la seva pràctica.

 

Aquest grup de companys es troben ara orfes de protecció legal/col·legial de la seva pràctica professional. Em consta que tots ells aplicaven els seus coneixements seguint els principis deontològics i hipocràtics habituals, com també acceptaven en tot moment estar sotmesos a la Comissió d'ètica col·legial. 

 

Cap d'ells oferia els seus coneixements a la població sense haver seguit una formació reglada per departaments universitaris o escoles oficials. Els seus títols eren avalats per aquestes institucions fins que la nova legalitat establerta els ha suprimit d'aquestes. Tenim molts dubtes, al menys jo personalment, de la base científica d'aquest coneixements transmesos. Allò que sí podem dir és que obrien una nova visió o enfocament a la manera d'emmalaltir, a com la biologia, d'una manera global, es debat entre la salut i el malestar, entre el normal i el patològic.

 

Personalment em sap greu pels companys que d'una manera honesta, ètica, que sense enganyar ni donar falses esperances als seus pacients, els hi obria alternatives complementàries pel restabliment o millora de la seva salut perduda, sense abandonar les teràpies científicament reconegudes. Però també entenc que una institució com la col·legial només pot donar suport a allò que la ciència actual pot defensar.

 

Cal donar més temps al temps, mantenir l'oportunitat que les teràpies complementàries trobin en la recerca científica, la resposta als dubtes terapèutics que l'experiència personal pot intuir però no demostrar. Buscar les evidències científiques, un repte per a futures generacions de metges.

 

Dr. Joan A. de Luna Riera

metge jubilat, col·legiat 1221.  

 

 

Escribir comentario

Comentarios: 3
  • #1

    Joan Flores (jueves, 20 diciembre 2018 13:23)

    D'acord amb el Dr Joan A de Luna.

  • #2

    Joan A. de Luna (lunes, 24 diciembre 2018 12:30)

    Avui per curiositat he tornat a entrar en la web col·legial i he comprovat que la secció desapareguda apareix amb la seva nova denominació.: metges de tractaments complementaris.
    Benvinguts i seguiu amb la vostra actitud deontològica

  • #3

    Román Puig Giró (miércoles, 26 diciembre 2018 20:21)

    Quan els metges o clergues tractaven malalties i no hi havia treballs publicats , però curaven , com per exemple la malaria amb el cortex d'un arbre que portava quinina i no hi havia evidencia cientifica ?
    Jo penso que si a una persona se li treu el dolor amb una puntxada ( com a la medicina xinesa) o amb un tipus d'ingesta millora la seva salut o amb una bola homeopàtica se li treu la febra , l'acostipat etc. que pot dir la ciencia?
    Qui subvenciona els treballs per fer evidencies científiques ? els que tenen els diners i qui son ?